
1 kilo tulang ( lembu @ kerbau ) ...ibu campur sikit ngan dagingnya
sebungkus kecil rempah sup adabi
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
kulit kayu manis
satu sudu teh lada hitam - ditumbuk kasar
1 inci halia diketuk
Cara-cara
-rebus tulang bersama bunga lawang..buah pelaga..kulit kayu manis .. lada hitam dan halia hingga lemak-lemaknya lembut ( tulang takkan lembut...)
-hiris halus bawang merah dan bawang putih
-bancuh rempah sup ngan sedikit air
-tumis bawang tadi hingga kekuningan dan masukkan rempah sup tadi
-bila rempah dah garing tuangkan dalam periup sup tadi
-didihkan sekali lg dan tambahkan garam
-rasa dah ok bleh la tutupkan apinya
Bahan-bahan Lain
-makaroni direbus dan toskan
-bebola ikan
-kek ikan
-sawi celur
-daun sup & daun bawang
No comments:
Post a Comment