Nasi tomato ni ibu masak hari sabtu tadi...baru ni berkesempatan masukkan n3.Tapi ibu ni masak main mudah je..janji sedap dimakan dan yg makan pun tak banyak komplen.
NASI TOMATO
Bahan-bahan
2 cawan beras basmati - cuci bersih dan rendam dalam 30 minit
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
4 biji tomato *
bahan-bahan bertanda * dikisar lumat
1 inci halia diketuk
4 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
kulit kayu manis
1 sudu teh rempah sup
3 sudu besar planta margerin
3 cawan air
3 sudu besar sos cili
1/4 kiub pati ayam
garam
lobak merah yg dihiris memanjang
Cara-cara
-panaskan periuk
( ibu guna rice cooker je senang...panaskan periuk yg dalam tu dulu...dah masukkan beras letak balik dlm cooker dia ...tapi...orang kata periuk cepat rosak kalau wat camtu..ye kee...)
-masukkan margerin sampai dia mecair...tumis bahan kisar dan rempah sup hingga garing dan naik bau
-letakkan halia , bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis...masukkan juga sos tomato dan kiub pati ayam...kacau hingga agak garing..
-masukkan beras dan air...letakkan garam dan biar hingga beras jadi nasi
-bila nasi dah masak..masukkan lobak merah dan kacau..
-boleh la dihidangkan..
Ibu hidangkan ngan dalca kentang ... ayam masak merah dan acar timun ngan nenas...oopppss lupa plak..ibu kalau masak jenis-jenis nasi ni memang tak guna susu cair...memang dari dulu camtu..
No comments:
Post a Comment