Bahan-bahan A ( ayak sekali )
1 cawan tepung gandum
1/2 sk baking powder
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan horlicks
1 cawan tepung gandum
1/2 sk baking powder
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan horlicks
Bahan-bahan B
225 gm mentega
3/4 cawan gula kastor (dikisar halus spt gula ising)
4 biji telur gred A
1/2 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
225 gm mentega
3/4 cawan gula kastor (dikisar halus spt gula ising)
4 biji telur gred A
1/2 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
Cara-cara
-Griskan loyang kek dan taburkan ngan sikit tepung.
-Guna kelajuan maksimum dan putarkan mentega bersama gula hingga berkrim dan gebu
-Griskan loyang kek dan taburkan ngan sikit tepung.
-Guna kelajuan maksimum dan putarkan mentega bersama gula hingga berkrim dan gebu
-Kurangkan kelajuan mixer ...masukkan telur satu demi satu .
-Masukkan susu pekat dan putar lagi.
-Masukkan bahan A sikit-sikit sambil diputar.
-Akhir sekali masukkan esen vanilla.
-Tuang ke dalam loyang .
-Kukus selama 1 jam.
-Masukkan susu pekat dan putar lagi.
-Masukkan bahan A sikit-sikit sambil diputar.
-Akhir sekali masukkan esen vanilla.
-Tuang ke dalam loyang .
-Kukus selama 1 jam.
sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.Ibu sapukan ngan topping yg ibu biasa buat tu...pastu letakkan sekejap dlm peti sejuk...bg sejuk-sejuk kuku gitu...sedapppp...terima kasih dayang atas resepi kek ni.
No comments:
Post a Comment