
Pajeri ni buat hari sabtu lepas....buat sikit je..guna 3 biji terung je...kuah tu buat lebih sikit...budak-budak suka..
Bahan-bahan
3 biji terung ( yg kecik je )
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar udang kering
1 paket serbuk kari ikan
bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis
sedikit air
1 cawan santan pekat
1 sudu besar kerisik
asam keping
garam dan gula
Cara-cara
-bawang, halia dan udang kering dikisar sekali
-panaskan minyak...tumis bahan kisar..serbuk kari..bunga lawang..buah pelaga..ngan kulit kayu manis
-tumis hingga naik minyak
-masukkan air...terung yg dibelah tp jgn sampai putus..santan...kerisik..garam dan gula juga asam keping
-masak hingga kuah pekat
-perasakan sekali lg garam ngan gulanya...
-dah ok baru angkat.
No comments:
Post a Comment