Saturday, August 14, 2010

UDANG MASAK SIRSAU

Sebenarnya masih duk rasa sejuk-sejuk lagi...walau rasanya demam tu dah kebah...ayah pun kata tak yah masak..beli je kat pasar ramadhan petang nanti.tapinya bila jam menginjak ke pukul 3.30 ..hujan turn selebat-lebatnya....camna ni....last-last ibu bangun kerobek la apa yg ada dlm peti ais tu..akhirnya ada la jugak juadah berbuka dari org demam ni....udang masak sirsau...talapia percik ngan kuih cara.

resepi udang masak sirsau ni ibu copy dari majalah RASA keluaran Disember 2006...senang je...tak yah masuk majalah pun bleh buat

Bahan-bahan
1/2 kg udang
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu teh asam jawa
1/3 cawan air
garam
serbuk kunyit
kacang panjang dan cili api ( optional )
Cara-cara
-bersihkan udang ... gaul dengan garam dan kunyit pastu goreng dan ketepikan dulu
-bawang besar,bawang putih ngan halia dihiris nipis
-tumis bahan yg dihiris tadi hingga kekuningan..masukkan udang..asam jawa..garam dan air
-kacau biar rata kemudian masukkan kacang panjang dan cili api
-masak sebentar ( agak kacang panjang dah layu )
-tutupkan api dan bleh la dihidangkan

No comments: