Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong ikut kreativiti dan goreng separuh masak
1 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 hiris lengkuas
3 batang serai
sebiji buah keras
* bahan diatas dikisar lumat
bunga lawang dan buah pelaga
2 sudu besar pes cili
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
garam dan gula
sedikit air
Cara-cara
-tumis bahan kisar bersekali dengan bunga lawang dan buah pelaga hingga kekuningan dan naik baunya.
-masukkan pes cili dan tumis lagi hingga pecah minyak
-masukkan kicap sos cili dan sedikit air....kacau sebati dan masukkan ayam
-perasakan dengan garam dan gula...kemudian biarkan hingga kuah pekat
-akhir sekali jika suka boleh masukkan cili hijau potong untuk sedikit rasa pedas.
No comments:
Post a Comment