bahan-bahan
10 batang kacang remunggai- dikikis kulit hijau nya dan dikerat-kerat
15 ekor udang sederhana besar
15 biji cili api
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sebatang serai
2 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
2 cawan air
asam keping
serbuk kunyit
garam
Cara-cara
-tumbuk lumat cili api..bawang merah..bawang putih beserta garam dan kunyit.
-serai di ketuk-ketuk
-tumis bahan yang ditumbuk lumat beserta serai hingga naik minyak
-masukkan air dan juga kacang remunggai...biar mendidih dan kacang separuh lembut
-masukkan udang..pati santan..daun limau purut dan asam keping
-masak hingga kuah pekat..pastikan api sederhana untuk mengelakkan pecah santan
-perasakan dengan garam
boleh lah dihidangkan...lagi sedap jika ada ikan tenggiri masin...fuhhhh selera
No comments:
Post a Comment