today I DONT want to say much.kenapa haaa….feeling tired today.jadi hari ni ibu letak gambar jer lah..This cake was baked last Friday. red velvet cake….tomorrow I make this cake again….so tomorrow i will be display the resepinya yer……HA HA HA…OOOOOOHHH MY ENGLISH…
Wednesday, May 30, 2012
Tuesday, May 29, 2012
APAM COMEL
comel ker......ha ha ha ..rasanya idakla comel...cuma kiut ckit jer....bukan ibu pandai2 letak nama comel tu yer...pemilik apam ni yang letakkan namanya cenggitu..resepi asal dari lilydvalley-myR..cuma ibu ada sedikit kederhakaan pada bahan2 nya...maklum la..rumah ada bebudak..kadang2 kita beli barang nak buat kuih...tapi diorang taram dulu bahan2 tu....aiseyyyyy...
bahan-bahan3 biji telur ( dari peti ais )---ibu tak letak telur dalam peti ais..tak muat..jadi telur suhu bilik jer..
275gm tepung gandum
220gm gula halus
150gm susu segar ( ibu guna susu segar 100gm jer lebihnya campur susu cair )
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovallate
Cara-cara
-campur semua bahan dalam mangkuk mixer dan putar dengan kelajuan tinggi selama 6 hingga 8 minit.
-bahagi adunan kepada beberapa bahagian yg nak diwarnakan
-nak mudah dah keje tak sememeh..masukkan adunan yang diwarnakan tadi kedalam piping bag pastu picit jer kedalam papercup
-ltak separuh adunan dan masukkan inti...ibu guna blueberry filling...pastu masukkan bagi adunan hingga penuh cup
sedap kut apam ni ( ibu tak makan....) sekali angkat jer abisss...angkat kluar dari kukusan..abissss....sampai nak bagi ker jiran sebelah pun tak sempat...
BAWAL MASAK MERAH
hari ni disebabkan tukang masak tangan nya lenguh...maka ahli istana pakat-pakat la soru lambat..dah la sarapan pagi tadi ringan teramat....heh..heh..heh... nak wat apa ngan ikan bawal tu yer....slalu sangat kukus....kari ?...takut tak jalan....abis-abis ni lah jadinya....taraaaaaaaa
bawal masak merah....
Bahan-bahan
2 ekor bawal ( potong 3 bahagian setiap seekor..cuci dan goreng dahulu )
10 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
sehiris lengkuas
2 batang serai
2 sudu besar sos tomato
garam dan gula
Cara-cara
-semua bahan kecuali ikan dan sos tomato dikisar lumat
-panaskan kuali dengan sedikit minyak
-tumis bahan kisar hingga kekuningan dan naik baunya
-masukkan gula dan garam serta sos tomato
-masukkan ikan yang telah digoreng...jika perlu masukkan sedikit air
-kaup balikkan ikan...dan rasakan asam garamnya..
-kalau rasa dah ok..bolehla dihidangkan...
errrmmmmmmm.....udah kenyang...apalagi...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz kejap....
CUCI-CUCI THE SERIES...
adehhhhh....penat giler ari ni....jadi cuci-cuci girl...ahaks...cuma tak seksi jer bila udah lenjun... seksa you....konon nak test power... disuruh anta kedai nak tunjuk lagak....haaaaa...walau pun berkilat tapi lenguh nya jangan kira laaaaaa.....rasa nak tercabut tangan....
haaaaa....tengok...kilat kan.....langsung petang tadi ibu tak pegi kayuh....lenguh tangan den....
Monday, May 28, 2012
DAGING MASAK HITAM
Hari ni hantar tok jah ke stesen bas kampar...bukan stesen bas biasa tapi bas ekspress. Tok jah nak ke sungai nibong, penang..sebenarnya tak harap sangat lepaskan dia naik bas..yer lah..bukannya dia biasa naik bas..sorang2 plak tu...namun apakan daya..nak dihantar awal sangat tok jah nak pegi....ibu ngan adik2 nak pegi hari jumaat nanti....ada kenduri sepupu 3 hb nanti..pegi awal bleh menjongket ke tempat lain dulu...hi hi hi....
kat kampar tadi sempat menyinggah ke nam thye dan plak menyambar 3 loyang bulat 8 inci...persediaan nak buat rainbow cake...uihhhh teringin sangat sebab tengok kiutttttt nyerrr..
isshhhhh bila bleh buat ni yer...sabarrrrrr..takkan lari loyang tu...ngeh..ngeh..ngeh..
dalam duk kalut tu sempat lagi wat nasi hujan panas..tapi biasalah kan ...orang tengah diet ni slalunya rugi...sendri masak tapi kna tahan la...jangan makan...kalo tak...hancus la diet...
kali ni nasi hujan panas lawannya daging masak hitam...jemu gak kalau buat kari atau kurma..al maklum lah time2 cuti ni slalu sangat makan kurma ngan kari kat kenduri kawen laaaaaa...jadi kali ni ibu watkan daging masak hitam....jom intai resepi...
Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang ( hiris nipis )
3 labu bawang besar *
6 ulas bawang putih *
3 batang serai *
1 inci halia *
2 sudu besar kerisik
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar lada hitam yang ditumbuk lumat
bunga lawang dan buah pelaga
sedikit air asam jawa
garam dan gula
Cara-cara
-kisar bahan bertanda * hingga lumat.
-panas minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga kekuningan.
-masukkan bunga lawang dan buah pelaga... serta serbuk jintan yang dibancuh dengan sedikit air..tumis hingga naik minyak
-masukkan daging..tambahkan sedikit air dan masak sehingga daging empuk..
-tambahkan air jika perlu...masukkan kicap..garam dan gula serta air asam jawa dan kerisik
-renehkan lebihkurang 10 minit lagi
-tambahkan serbuk lada hitam dan jika suka bleh masukkan ubi kentang yang telah digoreng terlebih dahulu...cili padi dan hirisan bawang..
-perasakan garam dan gulanya
-matikan api dapur dan bolehla dihidangkan...
uishhhh tak sangka plak ayah ajak kengkawan dia ( 2 org jer...hi hi hi ) lunch kat rumah...nasib ada gak nasik kaler kaler ni.....kurang2 ada la yang special cikit....heeeeeeeeeeeeee
Sunday, May 27, 2012
LAKSA JOHOR
Hari ni rasa penat dan letih...pagi2 lpas kayuh..ke pasar mencari barang-barang basah yang kehabisan ..dari pasar trus ke kampar ambilkan tiket bas tok jah nak ke sungai nibong..penang nun.. balik dari kampar..rebus ikan pastu biarkan kejap....terus terlena....pkul 12.30 terjaga..alamakkkkkkk hari ni ada jemputan kenduri arwah dirumah kawan...jom..jom..siap cepatttttttt...
balik dari kenduri baru memulakan proses membuat laksa johor ni....lama dah sebenarnya tak makan..apatah lagi dah lama sangat meninggalkan negeri johor ....resepi pun ingat2 lupa..nasib baik jumpa resepi seakan2 sama yg macam ibu pernah buat....ermmmmmm memang sedap....dah kenyang ni mula la malas nak menaip tapi pada sapa2 nak buat laksa johor ni sila buat rujukan kat blog kak jee ni ...mudah dan senang..serta hasilnya urmppppphhhhh...BEST..
cumanya ibu tak letak lobak masin...lupa nak cari masa kat pasar tadi....tapinya habis licin sebungkus spagheti....hi hi hi...kuah ada lagi tu...esok bleh makan lagi....
Wednesday, May 23, 2012
MOI aka BUBUR NASI
Alamakkkkkk hujannnnnnn....camna nak ke kedai ni..masa ambik kazim dari sekolah agama pun masih lagi tak berhenti hujannya...kat tapah ni..walau satu kawasan..kengkadang kat taman bunga raya hujannya lebat teramat..sampai kg datuk langsung tak hujan....ermmmmm kuasa Allah....tuhan maha berkuasa...so balik dari ngayuh ( eh..hujan2 pun sempat ke...hujan renyai tadi kluar jap....hi hi hi.. ) godek la apa yg ada...
Tuesday, May 22, 2012
KARI KEPALA IKAN
Taraaaaaa....ni la kari kepala ikan wat cicah peknga tu...sebenarnya ibu masak untuk makan malam ...buat kuah lebih ckit...sedap btul peknga cicah kuah kari....lagi satu..cekodok pisang pun kalau cicah ngan kuah kari...uisshhhhhhh meletop...tak caya...cuba la...tambah2 kari semalam punya...lagi ummppphhh..
PEKNGA
Petang tadi ...menginjak je jarum jam tu ke pukul 3...hujan dah mula turun....banyak hari juga la tak hujan petang....rasa cam kena tunda jer aktiviti berbasikal hari ni....sebenarnya hati rasa kecik...ye lahhhh kengkadang tu benda kecil sangat tapi hati tetap terasa...kita ni sape lah kan...buat ikut mana pun takkan lari....tapi yang lain tu kalau tak jaga pasti akan lari..dah nak kena cari yang baru...issshhhhhh manusia ..sukar betul nak sedar keberuntungan diri...termasuk lah ibu...ye lahhh ibu pun manusia jugak...mudah2an dijauhkan dari bersifat macam tu...
Monday, May 21, 2012
NG IKAN REBUS & PIZZA XPRESS
Cuaca petang tadi ok sangat...tak panas...mendung pun tidak...kalau nak beriadah tu memang ok..taklah kulit rasa terbakar...hari ni ibu kayuh basikal sorang2..ayah balik rumah lambat..ada hal di teluk intan....pukul 6.30 petang dah tamat kayuhan...jadilah dapat 45minit jer...lagipun kalau kayuh sorang2 ni setakat dalam kawasan perumahan nilah...tak berani nak pegi jauh-jauh....sementara nak tunggu masuk waktu maghrib sempatlah ibu sediakan bahan nak buat nasi goreng ikan rebus...malas nak masak2 lebih2 sangat...kerja banyak menunggu..hari ni dah mula PKSR 1..paper ibu plak first day...tu nak pulun bagi siap tanda cepat..sebabnya...passsniiii ibu plak yang nak preksa...aiyooooooo seram jer kalo sebut pasal nak preksa ni...mana tidaknya..modul pun dah lupa ltak mana...hi hi hi....
Malam ni ibu masakkan nasi goreng ikan rebus....ltakkan kacang buncis celur, sambal belacan ngan tempe goreng....alaaaaahhhh bukannya rajin cuma nak bagi nampak meriah dalam pinggan tu...
pastu ada selingan plak yer....pizza xpress ni...lebih2 sardin semalam ibu hancurkan pastu masak semula bagi agak kering cikit kuahnya....sapu atas roti..ltak potongan sosej ngan karot...ltak hirisan keju pastu tabur basil ngan oregano....fuhhhh hilang bau sardin...sedap jerrr...jommmmmmm
Saturday, May 19, 2012
MUFFIN COKLAT
Untuk dinner malam ni...ibu buatkan makaroni goreng untuk anak-anak...no seafood and no chicken...sbb ramai dalam rumah ni yg hidungnya dah gatal-gatal maka ibu buh jer frankfurter ayamas...yg bagi nampak sedap sbb ltak cendawan...anak-anak rumah ni cendawan tu ibarat ayam la....sedap sangat....tapi untuk n3 kali ni nak ltak resepi choc muffin...sedap.....ambik kat babycakes2u ...jom la cuba ..senang sangat....
Bahan-Bahan
½ cawan mentega ( ibu cairkandulu )
½ cawan minyak jagung
1 ¼ cawan gula perang
3 biji telur
2 ½ cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder ( ibu guna selfraising flour jd tak letak la baking powder )
1 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu makan serbuk koko
200 ml susu segar ( vanilla atau coklat) ( yg plain jer ada )
Sedikit coklat chip untuk hiasan.
Cara-cara:
-Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180’C selama 15 minit.
-Pukul mentega, minyak jagung dan gula dalam bekas adunan
-Masukkan telur sebiji demi sebiji.
-Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur ke dalam adunan tadi.
-Kemudian campurkan susu segar berselang-seli dengan tepung sehingga sebati.
-Paipkan adunan 1/2 ke dlm cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya.
-Siap untuk di bakar. Bakar selama 20 minit.
ni plak makaroni nya....
MANGGO SMOOTHIE
Panas sungguh hari ni.....sepatutnya hari ni ibu pegi tutorial kat Proton City..tapinya geng kata tak yah pegi so duk rumah jer la...pagi tadi ingat nak kayuh basikal tapi ayah ada program kayuh ngan jabatan penerangan plak...petang tadi ni pegi kayuh ke Changkat Rembian....bukit tempat tengok anak bulan kalau kat area tapah ni....ok la..tak teruk cam bukit temoh... laluan yang landai....balik dari menganyuh trus jer godek2 bahan unt dinner anak2....tapi tekak panas ni elok sangat kalau minum benda yang sejuk...jom teguk smoothie nakkkkkk...
kebetulan pagi tadi balik dari pasar ternampak lori jual mangga yg sangat la ranumnya...3kg RM10...ok la tu...buahnya pun manis...
Bahan-bahan
2 biji mangga ranum
1 gelas besar ketulan ais
2 sudu besar plain yogurt
1/4 cawan susu segar ( ibu tak letak pun..gantikan ngan air masak je )
Cara-cara
-masukkan semua bahan dalam blender dan kisar hingga semuanya halus...
-sedia untuk diminum..
HOBI BARU...
KEMBALI LAGI....
alahaiiiiiii indahnya kehidupan....indahnya dengan pelbagai perkara yang berlaku disekeliling kita....sibuk benar ibu ni sejak akhir-akhir ni....sejak pindah tempat kerja baru ni kerja datang bertimpa2...selalunya ibu ambik masa setahun untuk kembali sibuk bila bertukar tempat...tapi baru 2 hari jejak kaki dah macam2 kerja dapat...tempat kerja dulu 22km tapi pkul 7 pun sempat lagi ..tempat keje sekarang 500m jerrrrr...tapi kalo pegi pukul 7 tu alamat takde parking la...
apapun ibu cuba terima semuanya dengan hati terbuka...ibu sedang membina keseronokan bekerja walaupun tidak sama mcm dulu....kalau hati tak seronok...keje takkan mnjadi btul tak....untuk itu ibu sentiasa berdoa agar diberi ketabahan dalam mengharungi kehidupan..hari ini....hinggalah selamanya...
Subscribe to:
Posts (Atom)