
Bahan-bahan
1/2 kg daging ( hiris nipis )
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 sudu besar cili boh
3 biji ubi kentang
bunga lawang, buah pelaga ngan kulit kayu manis
garam
3 sudu besar kicap mee
1/2 sudu teh asam jawa
lada hitam & lada sulah ( terpulang nak letak banyak mana..asal tak berasap kepala sudahhhh )
Cara-cara
-ubi kentang belah 8 dan digoreng hingga keemasan.angkat dan ketepikan.
-bawang besar ngan bawang putih potong dadu atau kalau senang cincangkan
-tumis cili boh bersama ngan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis hingga naik bau
-masukkan bawang dan biar hingga bawang layu
-masukkan daging...kacau dan tutup kuali..biar daging mendidih lebih kurang 7-8 minit ( kalau perlu masukkan air...tu pun ckit je..sekadar daging nak empuk )
-bila daging empuk..masukkan kicap mee,asam jawa,garam dan ubi kentang.kacau balikkan.
-masukkan lada hitam ngan lada sulah..rasakan asam garamnya...bila dah ok..boleh la diangkat.
-tabur bawang goreng.
kalau tak mau makan ngan nasi..makan ngan roti pun sedap ......
No comments:
Post a Comment